https://mobirise.com/




ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Δημήτρη και Κασσάνδρας Αλεξάνδρου

ΗΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΡΑ

Από τον Απόλλωνα στον Ορφέα

   Κατά την μυθολογία,  με την λύρα του ο Απόλλωνας "κανόνιζε" την διακυβέρνηση των αρχαίων λαών. Όταν κάποιες χορδές ήταν ξεκούρδιστες, τότε συνέβαιναν πόλεμοι, που σταματούσαν όμως μόλις ρυθμιζόταν η οξύτητα των ήχων και οι αρμονίες...

   Αυτή την χρυσή λύρα θα κληρονομούσε ο γιος του Απόλλωνα και της μούσας Καλλιόπης, ο περίφημος Ορφέας, αποκτώντας έτσι μεγάλη μουσική επιδεξιότητα αλλά και δύναμη, με την οποία βοήθησε τους Αργοναύτες, επανέφερε στη ζωή τη σύζυγό του και ανακούφιζε τους βασανιζόμενους στον Άδη.

   Ο γλυκός ήχος της λύρας χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ακόμη και σαν θεραπευτικό μέσο, για ψυχικές νόσους και άλλες ασθένειες, όπως και από τους Πυθαγόριους, ενώ Γαληνός και Θεόφραστος συνιστούσαν την μουσική για την ισχιαλγία και την αθρίτιδα.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

   Για την κατασκευή της αρχαίας λύρας του Απόλλωνα - Ορφέα που φαίνεται στις φωτογραφίες, χρειάστηκε να βρούμε την κατάλληλη χελώνα από την ορεινή Χαλκιδική, μια και οι χελώνες στα βουνά είναι πιο μεγάλες και άρα δημιουργούν με το καβούκι τους καλύτερο ηχείο.
   Τα κέρατα της λύρας όμως έρχονται από πολύ μακριά, από τη Νότιο Αφρική και μας τα έστειλε ο αγαπητός εξάδελφος Αμύντας Παπαθανασίου.
  Η κατασκευή της αρχαίας μας λύρας ολοκληρώθηκε το 2015 και έκτοτε συμμετέχει και αυτή με τους μοναδικούς ήχους της σε διάφορες εκδηλώσεις του Μακεδνού.

ΚΕΡΑΣ (ΒΟΥΚΑΝΗ)

   Το κέρας ή βουκάνη, γνωστό και σαν "σάλπιγγα των φτωχών", δημιουργούνταν από κέρας ζώου και χρησιμοποιούνταν συνήθως από βοσκούς και στρατιωτικούς για την μετάδοση μηνυμάτων.
   Το κέρας της συλλογής μας αγοράστηκε από τον Συγγραφέα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στη Λισσαβώνα (=πόλη του Οδυσσέα), το 1976.
   Το χρησιμοποιούσαν εκεί για να γεμίζουν με μπαρούτι τα παλιά τουφέκια, αλλά ο Δημήτρης Αλεξάνδρου το μετέτρεψε το 2016 σε μουσικό όργανο, φροντίζοντας να τοποθετηθεί επάνω του ο δεκαεξάκτινος χρυσός Ήλιος της Μακεδονίας.

ΜΠΟΥΡΟΥ (ΚΟΧΥΛΙ ΤΟΥ ΤΡΙΤΩΝΑ)

  Η μπουρού ή κοχύλι του Τρίτωνα, είναι το κοχύλι με το χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα, με το οποίο επικοινωνούσαν οι Ναυτικοί στην θάλασσα από τα αρχαία χρόνια, βγάζοντας τον γνωστό χαρακτηριστικό ήχο.
  Θεωρούνταν κοχύλι του μυθικού Τρίτωνα, που σύμφωνα με την Μυθολογία βοήθησε τους Αργοναύτες να ξεκολλήσουν την Αργώ από την Τριτωνίτιδα λίμνη.
  Τον Τρίτωνα κατέβαλε ο Ηρακλής, για να του δείξει τον δρόμο για τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων.
  Σε κάποια νησιά μας χρησιμοποιούν ακόμη την μπουρού για να δίνουν σήμα. Δοκιμάστε την.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ 
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Follow us

ΔΝΣΗ/ Address
Θεσσαλονίκη,
Μακεδονία, 
ΕΛΛΑΔΑ
Thessaloniki, Macedonia,
GREECE / HELLAS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ /Contact
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ/
Information for books
alexandrou.demetrios@gmail.com
Phone: +31 23920 - 25035
Fax: +31 23920 - 25035